Bures-online.co.uk
Serving the communities of Bures St Mary and Bures Hamlet


Bank House
Bridge Street.

DC/22/00194 | Planning application -
Extension and refurbishment of existing shop and dwelling to form a coffee shop and
habitable dwelling.
Application received Fri 14 Jan 2022.

Link to Babergh Planning Dept




Front View
   

Various Notes taken from the application


This statement has been prepared in support of the application for Full Planning Permission to undertake refurbishment
and alterations to a Grade ll listed building and supports the Heritage Asset Assessment.

 


Applicant:
Mr H Irwin. Ilford.

Development consisting of: Refurbishment, alteration & extension of listed building
This statement is to be read in conjunction with the application and drawings.

History
In its present form the timber-framed and rendered structure dates from the late-18th or more probably the early-19th century comprising plain tiles to the roof and painted timber windows.
The rear of the building has had a small number of later extensions which open
onto a totally enclosed courtyard.
The existing building is understood to have been a doctors and a shop in the past, but has been unoccupied for the last 20-30 years.

The property comprises mainly a timber frame, except for the small single skin masonry rear additions finished externally with render. The previous owner stripped out the majority of the internal finishes and re-configured the property by the installation of oak internal partitions doors

 

Proposed design
The Applicant, Mr Irvin intends to retain the original character of the building;

Stripping roof and re-tiling using existing materials where possible,
Replacing rainwater goods with cast-iron or similar.
Repairing & painting window
Repairing the timber frame
Finishing timber frame internal walls & ceilings with lime plaster,
Repairing / replacing external doors,
Repairing the suspended timber floor (recent construction),
Creating a patio in the rear courtyard,
Installing an aluminium canopy with glass roof in courtyard (to replace existing roof),
The existing shop front will be retained and refurbished, and the shop area will be separated from the dwelling by fire resisting construction and a cloakroom will be added for the use of customers.
The existing small rear addition will form part of the kitchen area serving the
coffee shop.

To reflect the character of the location and to enhance the existing building materials will be high quality and where possible sourced from recycled and sustainable sources.
Heating will be via an Air Source Heat pump


The complete dwelling will comprise;
Ground floor;
Lounge, kitchen, cloakroom, utility, boot room.

First floor;
bedroom and bathroom.

Second floor;
Bedroom, dressing room, ensuite.

 

For a full transcript of the application, visit the Babergh Planning Dept, Link above

Published 04/03/2022
Information courtesy of Babergh Web site

Web site and all contents © Copyright:- 2001 > present see legal notice